Un istoric român explică de ce nu susține ideea unei străzi cu numele „Aleksei Navalnîi” la București. „Ce fel de exemple urmăm în aceste practici?”

Un istoric român explică de ce nu susține ideea unei străzi cu numele Aleksei Navalnîi” la București. Ce fel de exemple urmăm în aceste practici?
Publicat: 20/02/2024, 09:00

Istoricul Lavinia Betea a vorbit, într-o intervenție pentru Gândul, despre inițiativa USR Bucureşti de a propune o hotărâre de Consiliu General prin care strada Tuberozelor din Sectorul 1, pe care se află secţia consulară a Ambasadei Rusiei, să fie redenumită Aleksei Navalnîi, după moartea disidentului rus.

Reamintim că Navalnîi, cel mai aprig disident față de regimul Putin din ultimii ani, a murit la 47 de ani într-un lagăr din Siberia, o așa-zisă „colonie penală”, unde opozantul anti-Putin trebuia să ispășească o pedeapsă imensă.

Interlocutoarea Gândul a explicat că cei care se asociază cu aceste evenimente, care au un puternic impact pentru opinia publică, o fac și pentru că le conferă un plus de imagine, fără a lua în calcul ce înseamnă costurile unui asemenea demers – de la cele material până la cele culturale și de mentalitate colectivă.

Inițiatorii propunerii au explicat însă că reprezintă un pas important în sprijinul valorilor democratice şi al drepturilor omului, reafirmând legăturile de solidaritate cu cei care luptă pentru libertate şi justiţie în întreaga lume.

Pntru adoptarea hotărârii este necesar votul majoritar în Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi avizul Prefectului.

Noi, românii, se pare însă că performăm în schimbările de simbolistică urbană

Istoricul Lavinia Betea amintește  în acest context exemplul actualei Piețe Charles de Gaulle, despre care susține că,  pe parcursul doar a două decenii, și-a schimbat numele din Piața Jianu, în Piața Adolf Hitler, Piața Generalissim I. V. Stalin, Piața Aviatorilor.

„Sigur că este facil să te remarci prin niște propuneri consonante unui anumit eveniment care ține de imediat, de breaking news-ul mediatic. Ai un plus de imagine, asociindu-te cu acesta. Dar nu-și pun aceia care votează asemenea propuneri problema costurilor? Sunt costuri multiple – materiale cuantificabile (schimbi acte de identitate, hărți, aplicații, indicatoare), culturale, de mentalitate colectivă…

Noi, românii, se pare însă că performăm în schimbările de simbolistică urbană. Să amintesc doar exemplul actualei Piețe Charles de Gaulle care, pe parcursul doar a două decenii și-a schimbat numele din Piața Jianu, în Piața Adolf Hitler, Piața Generalissim I. V. Stalin, Piața Aviatorilor…

Ce fel de exemple urmăm în aceste practici? Dacă mergi la Paris, bunăoară, ai și acum stația de metrou Stalingrad, la New York, ai bulevarde numerotate… În opinia mea, ne-ar sta bine mai multă raționalitate pragmatică, simț al dimensiunilor temporalității, tradiției și – de ce nu? – al memoriei colective”, a conchis istoricul.

„Sprijinim lupta pentru libertate, dreptate şi democraţie”

„Redenumirea străzii pe care îşi are sediul consulatul Rusiei în „Strada Aleksei Navalnîi” nu este doar un gest simbolic. Este un mesaj clar că sprijinim lupta pentru libertate, dreptate şi democraţie. Este o expresie a solidarităţii noastre cu toţi cei care, precum Aleksei Navalnîi, îşi riscă libertatea şi chiar viaţa pentru a-şi apăra ţara de corupţie şi autoritarism.

Prin acest act onorăm curajul şi sacrificiul lui Navalnîi şi ne afirmăm angajamentul faţă de valorile care stau la baza unei lumi mai juste pentru toţi”, a spus preşedintele USR Bucureşti, Vlad Voiculescu, potrivit unui comunicat de presă.

Şi primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunţat pe Facebook iniţiativa de schimbare a numelui străzii.

„Cetăţenii care sprijină acest proiect pot semna petiţia aici: https://petition.qomon.org/punem-consulatul-rusiei-pe-strada-alexei-navalnii/ pentru a îi convinge şi pe ceilalţi consilieri să voteze propunerea”, sunt precizările din informarea făcută.

Aleksei Navalnîi, condamnat la 19 ani de închisoare de regimul Putin

Cel mai important lider al opoziției din Rusia din ultimul deceniu, Alexei Navalnîi, a murit în închisoare, relatează agențiile de presă ruse, citând serviciul penitenciar.

„Deținutul A. Navalny s-a simțit rău după o plimbare și și-a pierdut aproape imediat cunoștința la colonia corecțională nr. 3 pe 16 februarie”, a anunțat serviciul penitenciar din Rusia.

Văzut drept cel mai puternic critic al președintelui Vladimir Putin, Navalny ispășea o pedeapsă cu închisoarea pentru infracțiuni considerate pe scară largă motivate politic, notează BBC.

El a fost mutat într-o colonie penitenciară, aflată la Cercul Polar, cunoscută sub numele de „Lupul Polar”, care este considerată una dintre cele mai dure închisori din Rusia. Majoritatea deţinuţilor de acolo au fost condamnaţi pentru infracţiuni grave. Serviciul închisorii din districtul Yamalo-Nenets a declarat că „s-a simțit rău” după plimbarea de vineri.

Autoritățile ruse i-au spus mamei disidentului Aleksei Navalnîi, ucis de regim într-un lagăr din Siberia, că fiul ei a murit din cauza unui „sindrom de moarte subită” și că trupul neînsuflețit nu va fi predat familiei pentru înmormântare până la finalizarea „anchetei”, scrie Reuters.

Sursă foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Cine a fost Alexei Navalnîi, cel mai important opozant al lui Putin

Echipa lui Navalnîi nu poate confirma sau infirma DECESUL acestuia, dar atribuie întreaga responsabilitate Moscovei

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Protest în fața universității împotriva lui Călin Georgescu! Peste 400 de tineri au strigat „Nu...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dezvăluirea serii despre Călin Georgescu. Traian Băsescu a dat șah-mat: E mult peste!
Carnea care nu va mai fi vândută în România. Nu respectă cerințele și standardele
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...